Famous stories

 

Cees Luykx Sint Willebrord.
Alias “de Beul van het Heike”
“Een hok duiven wat gebaseerd is op de rasechte
Jan Aarden duiven”.
Sint Willebrord, onder de Brabanders “ ’t Eike “ genaamd is de woonplaats van onze hoofdpersoon van dit verslag, de grote Nederlandse fondkampioen Cees Luykx. Sint Willebrord is ontstaan zo rond het jaar 1841. In de jaren daarvoor kon je het het beste aanschouwen als een klein onbewoond heidegebied.  Vanaf circa het jaar 1700 raakte dit heidegebied geleidelijk aan bewoond. In het jaar 1841 was de toenmalige nederzetting tot een circa 100 woningen met een 500 inwoners uitgegroeid. Het huidige St Willebrord heeft zijn huidige omvang gekregen zo vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog. Nu, heden ten dagen heeft het dorp een goeie 10.000 inwoners waaronder verschillende bekende Nederlanders.
Eén van deze bekende Nederlanders kan je het best vergelijken met de duiven van Cees. In deze heb ik het over de gekende wielrenner, die trouwens de eerste Nederlandse gele trui drager werd als leider van het algemeen klassement van de Tour de France, namelijk Wim van Est. Buiten dat hij de eerste Nederlandse gele trui drager werd was hij ook de eerste Nederlander die zijn kunnen bewees om eveneens een Giro etappe op zijn naam te zetten en daarmee de roze trui won in de ronde van Italië. Het  daaropvolgende jaar nadat hij in de gele trui had gereden pakte deze grootheid uit vervlogen tijden met een etappezege weer de gele trui in de ronde van Frankrijk en dat nog wel in de bergen van de Pyreneeën.  Dit plezier duurde voor hem trouwens niet lang, want de dag na zijn overwinning op 18 juli 1951 viel hij, de man die bijnamen verdiende als, “De Locomotief”, IJzeren Willem”, “de Knoest” maar ook “de Beul van het Heike”  namelijk in de afdaling van de Col d’ Ausbisque in een ravijn. Hoewel hij zeventig meter naar beneden viel, bleef hij vrijwel ongedeerd, maar zijn Tour was wel voorbij. Vele onder ons kunnen de beelden, die jaren later pas echt opdoken zich misschien nog wel herinneren.  En na mijn bezoek stond voor mij één ding vast, ik zou Cees de bijnaam geven van, “de Beul van het Heike”.
Cees Luykx.
Cees is ondertussen begin zestig en afkomstig uit het eveneens in duivenkringen bekende Zegge. Na zijn trouwen met zijn Leentje verliet Cees het mooie Zegge en vestigde zich in “Het Heike” bij zijn schoonouders. Dit was tevens de tijd dat Cees voor het eerst via schoonvader met de duiven in aanraking kwam. Vanaf het begin af aan dat Cees geïnteresseerd raakte aan de duivensport ging hij zich richten op de grote fond. Hiervoor hoefde hij natuurlijk niet ver van huis en klopte hij aan bij zijn gekende plaatsgenoot, wijlen Piet Lazeroms. Met gepaste trots geeft Cees mij dan ook aan dat hij door de jaren heen zo de nodige duiven bij zijn vriend Lazeroms vandaan verkregen heeft. Aan zijn koffie nippend verteld hij verder dat nu, anno 2010 eigenlijk nog zijn gehele duivenbestand voor een zeer groot gedeelte bestaat uit deze duiven. Hij geeft aan dat hij door de jaren aanvulling heeft gehaald bij zoal Gebr. van Peer Rucphen en Leo als zowel Geert Kouters en Zn uit de Noordhoek.      
Al jaren bindt hij iedereen de broek op.
Dit echte Brabantse gezegde mogen en kunnen we zeer zeker gebruiken als we het duivenspel van Cees bekijken. Zo won hij enkel de laatste jaren al de volgende meer dan aansprekende kampioenschappen.
Brabant 2000                                                              Nationaal Meerdaagse Fond                                                
2007     1e Hokkampioen Meerdaagse Fond                2007     7e Kampioen              
2008     1e Hokkampioen Meerdaagse Fond                2008     2e Kampioen
2009     1e Hokkampioen Meerdaagse Fond                2009     1e Kampioen
Als je Nationaal kampioen geworden ben blijft er eigenlijk één wens over als ware fondman, winnen van Nationaal Barcelona.
Nationaal Barcelona 2010.
Na het behalen van zowel de mooiste Povinciale- als Nationale kampioenschappen op de grote fond won Cees afgelopen jaar de allergrootste klassieker van de Internationale duivensport, namelijk Nationaal Barcelona.  
Vanuit Nederland werden er een goede 7.000 duiven ingekorfd voor deze klassieker. Onder dit aantal zaten er een zestal van Cees. Als mijn gastheer begint te praten beleven we samen weer dit geheel. Cees geeft aan tijdens mijn bezoek dat hij nog wist dat hij naar de meldingen had zitten kijken op kortere afstanden. Een rekensom was snel gemaakt en voor Cees was het duidelijk, wilde hij in het neusje van de uitslag draaien dan moest hij rond twaalf uur een duif hebben. Als hij dan samen met vriend Frans de duiven aan het opwachten is steekt daar plots zijn “41” met achteraf het meer dan gekende resultaat. Dat er een Nationale overwinning aan zat te komen was eigenlijk wel duidelijk gezien zijn mooie en zeer sterke spel van de laatste jaren met zoal de 2e Nationaal Tarbes in 2008 en tevens autowinnaar en de 6e Nationaal Perpignan in het jaar 2009. 
De duiven.
Toen Cees eenmaal door de sport gegrepen was stond zijn spel keuze zoals al eerder aangegeven snel vast. De eigenlijke start van de al dit jaren later denderende succes begon eigenlijk in het jaar 1973. In dat jaar werd er namelijk een jong bekomen via broer Jack uit de gekende “Oude Sproet” van wijlen Piet Lazeroms. Dat de Brabantse duiven meer dan overheersten op de zware vluchten was een ieder in deze tijd meer dan duidelijk. Piet Lazeroms klopte daarom dan ook in die jaren geregeld aan bij hokken als Toon Ligtenberg, Toon Stoffelen, van Agtmaal en een Jan van der Par. En deze grootheden uit vervlogen tijden klopte indertijd stuk voor stuk aan bij niemand minder dan Jan Aarden.
“De Sproet” van wijlen Piet Lazeroms.
Dit wonder met vleugels won zoal in haar carrière een 2e Nationaal St. Vincent 1968 en een 21e Nationaal Dax. Daarna werd ze zowel moeder als grootmoeder van zowel Nationale- als Internationale topduiven. De “Oude Sproet”  was gekweekt uit een zoon van “De 10” van Ligtenberg met “De Oude Stoffelen Duivin”. De Oude Sproet  (66-2029053) stond gekoppeld aan een kleinzoon van de wereldberoemde "38" van Jan Aarden. Slechts weinig duiven zijn zo nauw aan de basis van het ras Jan Aarden. Uit dit koppel kwamen stamduiven van bijzondere klasse, de "Gouden Crack" (69-2096674), de "86" (69-2096686). De "Gouden Crack en "86" stonden jarenlang aan elkaar gekoppeld (broer x zus). Vele liefhebbers in binnen- en buitenland hebben de vruchten mogen plukken van de ongelofelijke kweekwaarde van dit koppel. En uit al deze beroemde basisduiven zoals “De Gouden Crack”, “Mooike Stoffelen”, “De 86” etc. etc. van Piet Lazeroms kwamen later jonge duiven naar St. Willebrord. Een van zijn beste duiven was toen de NL1973-2296005. Zij won een 25e nationaal Barcelona en klasseerde zich 5x bij de eerste 100 nationaal. Later was zij nog gekoppeld met de vader, via Piet Lazeroms , van “De Klamper” van Cor de Heijde uit Made. Deze doffer is op het hok van Cees gestorven.
Wijlen Piet Lazeroms Zegge.
Nu, jaren na zijn overlijden kent de gehele fondwereld nog Piet Lazeroms uit het West-Brabantse Zegge. Bij leven werd hij jaren gezien als de ware schatbewaarder van het over de gehele Wereld gewaardeerde ras van Jan Aarden. Wie was, of is er eigenlijk niet geslaagd met duiven van deze West-Brabander. Kijk in deze alleen maar eens hoeveel furore een man als Cor de Heide uit Made heeft meegemaakt dankzij de duiven van Piet Lazeroms. Ook Cor zijn stamduif, NL 84-1870149, of beter gezegd “De Klamper” was zo’n rechtstreekse Lazeromsduif. Piet Lazeroms haalde zijn eerste duiven bij Ant. Stoffelen in Steenbergen. Van Stoffelen, die hokverzorger bij Jan Aarden was, bezat een aantal grote cracks die nationale bekendheid hadden, namelijk. “Het Mooike”, “Het Kleintje” en “Het Lichtje”. En daar was het waar Piet zijn eerste duiven haalde. En dat het goede waren zijn de bewijzen. Bij Ant. Ligtenberg in Steenbergen, die ook de zuivere Jan Aardens bezat haalde Piet ze uit de beroemde “10” en “Het Barcelonakoppel”. De beroemde kolonie Jan van der Par (huisvriend van Jan Aarden) en de kolonie van Van Agtmaal te Steenbergen werden in die tijd beide in hun totaliteit door Piet Lazeroms aangekocht.
 
 
Even Uw geheugen opfrissen. 
Lazeroms en zijn duiven.

De “Oude Ligtenberg” (64-1096022)" is een pure Jan Aarden, nauw verwant aan onder andere het "Oud Doffertje" van Janus van der Wegen en de "Dolle" van Marijn van Geel.
De "Oude Ligtenberg" staat aan de basis van grandioze successen op het hok Piet Lazeroms zelf maar meer nog aan die van de velen, die met de duiven van Lazeroms zijn geslaagd.

De "500" van v. Agtmaal (61-141500) stond gekoppeld aan de "Oude Ligtenberg". Dit koppel van wereldklasse gaf onder andere de volgende excellente stamduiven: de "NUL-twee" (67-1561002), de "NUL-drie" (67-1561003), de "NUL-achttien" (67-1561018), de "427" (69-2025427), de ""433" (69-2025433) enz. Jan Aarden duiven uit de geschiedenis, het zou pagina's van een boek kunnen vullen om de successen op te sommen.

De "26" (65-567226) zonder twijfel de beste duivin op de grote fond, die ooit ter wereld heeft gevlogen. De "26" is dochter van de "Oude Stoffelen" (58-315130) x de "500" (61-141500). Deze duivin presteerde als volgt: 4e nat. Dax, 6e nat. Dax, 13e nat. St.Vincent, 16e nat. Dax, 17e nat. St.Vincent, 44e nat. Dax, 74e nat. Dax, 220e nat. Dax, 327e nat. Dax, 508e nat. St.Vincent, 580e nat. St.Vincent, 689e nat. Bergerac. De "26" heeft ontzettend veel bijgedragen aan de uitbouw van het ras Lazeroms
 “Lady Porselein”.
Dat Cees zelf meer dan geweldig geslaagd is met de duiven van zijn vriend Lazeroms mag duidelijk zijn. Dit alleen al gezien de meer dan aansprekende kampioenschappen van de laatste jaren maar zeker ook de Nationale overwinning vanuit Barcelona in 2010. Dat deze overwinnaar niet de enige duif is geweest die wist wat prijsvliegen was bewees enkele jaren geleden wel de eerder vernoemde “Lady Porselein”. Dit wonder met vleugels behaalde zoal tot drie keer toe de eerste van de laatste op het programmastaande overnachtvlucht vanuit Limoges. De laatste keer dat “Lady” toesloeg was ze tevens de snelste over alle Nederlandse ingekorfde duiven. En dat kampioenen uit kampioen komen bleek wel dat ook “Lady Porselein” haar kunnen aan haar nageslacht doorgaf. Op de zware Bordeaux Z.L.U. in 1999 speelde Cees bij de jaarlingen zoal de 41e en de 48e Nationaal. Zijn eerste was een rechtstreekse uit deze “Lady Porselein”.  
Het levensverhaal van wijlen Piet Lazeroms is genoegzaam bekend. Het is geen geheim, dat hij veel sportmakkers aan het goede soort heeft geholpen. Anno 2010 staat dit ras nog steeds aan kop. En het mooiste bewijs in deze is wel de Nationale overwinning op Barcelona van Cees Luykx.
Johan Hamstra